Oxford Street, London

Eyewear Department, Selfridges

Material used

Material type  Terrazzo cement
Areas used  Wall cladding, display shelves, alcove shelves, work tops
Project completion year  2019
Client  Selfridges
Architect Alex Cochrane Architects

About

In 2019, London’s famous Selfridges department store has opened the biggest accessories hall in the world. It displays an impressive collection of over 2,200 unique eyewear pieces from various brands.
The department was designed and renovated by London-based Alex Cochrane Architects.
It’s one of the three departments at the store, along with The Body Studio and Veuve Clicquot, where we’ve supplied our terrazzo material.
The total space takes up 372 sq m’s. This grand hall constitutes a coherent vision of balance and symmetry in design.
Selfridges said it looked to create “a sense of temple-like grandeur”.

InOpera Group manufactured and supplied the predominant material of choice, terrazzo, that make up the display stands, shelves and wall claddings. The Violeg terrazzo is a blend of small-sized black, white and grey marble chips, is from our standard collection and is in a brushed finish.

There are also five feature walls, each presenting a unique feature format with geometrical structure and playful integrated lighting.
One of the displays was featured on the cover of FX Magazine in 2019.
We love how the neutral shade of the stone is offset against the glint of brass and warm shades of walnut and rosewood shelves and counters.

Related Projects